Finans, Muhasebe, Vergi...
Ekonomi ve Finans

SGK gün dökümü şifreyle alınacak

Şirketlerde işe alınan kişilerin başka yerlerde çalışıp çalışmadığı, ya da çalışanın verdiği bilgilerin doğru olup olmadığı, hizmet çakışmaları gibi hususlarda şirketler SGK web sayfası üzerinden sorgulama yaparak işlemlerini yürütmekteydi.

SGK’nın web sayfası üzerinden sigortalılara ait bilgilerin ve gün dökümlerinin verilmesi mümkün olmaktaydı. Ancak, SGK başkanlığı yaptığı duyuru ile bu uygulamayı değiştirdi.

Yapılan duyuruda kişisel bilgilerin korunması kapsamında, SGK internet sitesinde yayınlanmakta olan gün dökümü, hizmet süreleri, emekli maaşı ve ilaç kesintisi görüntüsü vb. bilgilerin 01/11/2010 tarihinden itibaren www.turkiye.gov.tr (e-Devlet Kapısı) üzerinden yayınlanacağı, bu tarihten itibaren kişisel bilgiler SGK’nın www.sgk.gov.tr sitesinden yayınlanmayacağı duyuruldu.

Bu çalışma ile vatandaşların kullanıcı adı ve şifreleri ile e-Devlet Kapısı üzerinden kendi bilgilerine güvenli bir şekilde ulaşmaları sağlanmış olacağı belirtilmiştir. Kişisel bilgileri içeren uygulamalara http://www.turkiye.gov.tr adresinden erişilebilecektir.

e-Devlet şifresini içeren zarfı PTT merkez müdürlüklerinden, şahsen başvuru ile, üzerinde TC Kimlik numarasının bulunduğu kimliği ibraz ederek temin etmek mümkündür. Şifre ilk alındığında PTT tarafından işlem masrafı olarak 1 TL tahsil edilmektedir. Şifrenin kaybedilmesi, unutulması vb. durumlarda PTT’den alınacak her şifre için ayrıca 10 TL ücret ödenmektedir. Bu masraf dışında herhangi bir yıllık ücret ödenmesi söz konusu değildir.

Kıdem tazminatında izinler dikkate alınır mı?

Okurumuz Sibel Avcıoğlu, "Kıdem tazminatını hesaplarken, çalışanın ücretli ve ücretsiz izinlerini kıdeminden düşmeli miyiz? Bu konudaki uygulama nasıl acaba? Hastalık raporu kıdem tazminatına dahil edilir mi?" diyor.

Gerçekten de ücretsiz izin döneminin kıdem tazminatına dahil edilip edilmeyeceği işçi ve işveren arasında hep tartışma konusu oluyor.

İşçinin kıdemi, işe başladığı tarihten iş sözleşmesinin sona erdiği tarih arasındaki süredir. İşçinin istirahat süresinin altı haftayı aşmayan kısmının kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gerekmektedir. Ancak, işçinin istirahat süresinin altı haftayı aşan kısmı kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmayacaktır. İşçi raporlu iken iş sözleşmesinin sona erdirilmesi halinde fesih rapor süresi sonunda hüküm doğuracağından işçinin kıdemi rapor süresi sonuna kadar ileriye götürülmelidir.

Yıllık ücretli izin süresi, kıdem tazminatının hesaplanmasında çalışılan günler gibi dikkate alınacak ve kıdeme dahil edilecektir.

Ancak, ücretsiz izin süresi kıdem tazminatının hesabında dikkate alınmayacak ve kıdem süresine dahil edilmeyecektir. Yine, grev ve lokavt süresince, iş sözleşmeleri askıda kalan işçilerin bu dönemde geçen sürelerinin kıdem tazminatını hesabında dikkate alınamayacağı hükme bağlanmıştır.

Harcırah Kanunu el kitabı

Gerçek kişilerin ve kurumların ticari, zirai, mesleki kazanç elde etmek için gösterdikleri faaliyetler kapsamında, iş sahibinin, personelin veya görevlendirilen diğer kişilerin yurt içi veya yurtdışı seyahate gitmeleri gerekebilmektedir.

Ticari hayatta, işverenler, yöneticiler ve şirket çalışanları zaman zaman yurt içi ve yurt dışı seyahatler yapmaktadır. Yapılan bu seyahatlerde yurt içi ve yurt dışı olmak üzere harcırah ödenmektedir. Harcırahla ilgili uygulamada yaşanan sorunlara ışık tutan, Yargıtay ve Sayıştay kararları ile Maliye Bakanlığı görüşlerini bulabileceğiniz çok önemli bir kitap Yargı Yayınevi tarafından yayımlandı.

Erdal Aydın, Kurtuluş Kutay ve Zeki Yusuf Güngören tarafından kaleme alınan bu kitabı tüm kitapçılarda bulabileceğiniz gibi, Yargı Yayınevinin 0-312-3861322 numaralı telefondan isteyebilirsiniz.

Resul KURT / İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK

Kaynak: Dunya Gazetesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir