Finans, Muhasebe, Vergi...
Şirket Haberleri

MFI Yatırım İçin Geliyor

 Almanya'nın en büyük ikinci alışveriş merkezi geliştirme şirketi MFI, Türkiye’de 10 yılda 100-200 milyon dolarlık 10 alışveriş merkezi yatırımı yapmak istiyor. Söz konusu yatırımlar 1.5 milyar doları aşacak. Dubaili Eta Star ise, Türkiye’de 100 milyon dolarla başladığı yatırımları 500 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. MFI, İstanbul ve Ankara dışına odaklanacak.

ALMANYA’nın ikinci büyük alışveriş merkezi geliştirme şirketi MFI (Management für Immobillen), Türkiye’de 10 yılda her biri 100-200 milyon dolarlık 10 alışveriş merkezi (AVM) yatırımı yapmayı planlıyor. Söz konusu yatırımların 1.5 milyar doları aşması bekleniyor. Ak Yatırım’ın düzenlediği "Türkiye Yatırım Zirvesi 2007"ye katılan büyüklüğü 500 milyon ile 20 milyar dolar arasında değişen 30 kadar yatırım fonu, emlak ve gayrimenkul sektörünü mercek altına aldı. Zirveye katılan fonlardan Türkiye’ye dev yatırımlar bekleniyor.

10 YILDA 10 AVM: Mevcut ve devam eden yatırımları 7 milyar Euro’yu geçen ve Almanya’dan sonra yatırım yapmak için ikinci ülke olarak Türkiye’ye seçen MFI’ın Başkanı Roger Weiss, İstanbul ve Ankara dışındaki büyük şehirlere odaklanacaklarını söyledi. Türkiye’de hem proje hem de gayrimenkul yatırım ortaklıklarıyla ortak projeler geliştirmek istediklerini anlatan Weiss "Türkiye’de yatırım yapmak konusunda ciddiyiz. Almanya’nın en büyük ikinci alışveriş merkezi geliştirme şirketiyiz ve 24 alışveriş merkezi işletiyoruz. Biz alıp, yapıp, çıkıp gitmiyoruz. Uzun süre kalıyoruz" dedi. Weiss, ekonomik gelişim ve gerekli nüfusun, Türkiye’ye geliş sebepleri olduğunu vurgulayarak, konsolidasyon bekledikleri sektörde gelecekte yabancılarla rekabet edeceklerini söyledi.

500 MİLYON DOLAR: Dubaili gayrimenkul geliştirme şirketi Eta Star’ın CEO’su Abid A Juanid, Türkiye’de yatırım yapma kararları olduğunu ve bu yönde çalışmalara başladıklarını dile getirerek, "Bugün itibarıyla bir yatırım yaptık. Henüz fiili yatırıma dönüşmeyen, potansiyel proje geliştiricileriyle yaptığımız anlaşmalar var. Yatırıma dönüştürme aşamasındayız" diye konuştu. Bugüne kadar Dubai, Katar, Pakistan, Hindistan ve Srilanka’da 3 milyar doları bulan yatırımları olduğuna işaret eden Juanid, şunları söyledi: "Türkiye’de özellikle İstanbul ve Ankara’da yatırımlarımıza 100 milyon dolarla başlayıp bunu 500 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Yatırımlarda proje geliştiriciler, müteahhitler ve mal sahipleriyle ortaklık yapılabilir. Türkiye’de uzun vadede çok olumlu potansiyel görüyorum. Burada uzun vadeli yatırımcı olacağız. Sektörde son dönemde bir talep düşüşü yaşanmış ancak uzun vadede talep canlanır, denge kurulur."

20 müşterimiz Türkiye’yi çok ciddi incelemeye aldı

TÜRKİYE’de Rus PND ile birlikte 10 yıldır faaliyet gösteren yatırım danışmanlık şirketi Cushman&Wakefield’in ortaklarından Michael Rhydderch, dünyanın en büyük özel gayrimenkul şirketlerine hizmet verdiklerini belirterek, Avrupa ve Ortadoğu kökenli 20 kadar müşterisinin Türkiye’yi ciddi ciddi incelediğini söyledi. Rhydderch, "Biz müşterimizin gittiği her yere gideriz. Türkiye’de emeklilik fonları gibi yatırımcıların piyasaya girmesiyle profesyonelleşme artar. Batı Avrupa’da büyük bir para var; Türkiye’de ise para azlığı. Bunları Türkiye’ye çekmek lazım. Körfez bölgesinden Türkiye’ye önemli yatırımlar gelecek. Konut ve AVM’lere ilgi çok. Türkiye büyüleyici bir ülke. Kendinizi satmaya gerek yok, para gelecektir. Önemli olan geler paranın kalmasını sağlamak. Şu anda Türkiye gelen yatırımlardan şaşırmış durumda. Yabancı yatırımcılarla bir kültür farkı var. Türkler risk almayı severken yabancılar sevmiyor. Seçimlerin olumsuz etkisi olmaz" dedi.

Bu arada HSBC Yatırım Direktörü Tassos Kotzanastassis ise "3 yılda Avrupa’da 5 milyar Euro yatırım yapacak yer arıyor. Fırsat görürsek, Türkiye’ye yatırırız" diye konuştu.

Türkiye yabancı sermaye girişinde ivmeyi yakaladı

AKBANK Murahhas Azası Suzan Sabancı Dinçer, Türkiye’nin yabancı sermaye girişinde ivmeyi yakaladığını söyledi. Akbank’ın iştiraki Ak Yatırım’ın Türkiye’ye gelen yabancı sermaye akışının artmasına katkıda bulunmayı kendine misyon edindiğini söyleyen Suzan Sabancı Dinçer, "Bu doğrultuda da, bu yıl Türkiye sermaye piyasaları ve gayrimenkul piyasaları ile ilgilenen yabancı yatırımcıların Türkiye’deki yatırımlarına aracı olmak amacıyla ’Türkiye Yatırım Zirvesi 2007’ konferansında dünyanın en büyük 20 fon yöneticisini ağırladık" dedi. Yönettikleri fonun büyüklüğü 1 trilyon doları bulan yöneticiler, İMKB’de işlem gören 20 Türk şirketi ile görüştü. Akbank Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer, "Küreselleşme sonucunda Türkiye’nin dünya ekonomisi ile entegrasyonu da gittikçe artıyor. Küreselleşmeye paralel sermaye hızla hareket etmekte ve dünyanın her yerinde yatırım fırsatlarını değerlendiriyor. Rakamsal olarak baktığımızda, şu an dünyada 140 trilyon dolarlık sermaye dünya üzerinde dolaşıyor. Gelişmekte olan piyasalar da küreselleşme sürecine hızla dáhil oluyor" dedi.

Kaynak: Hürriyet 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir