Finans, Muhasebe, Vergi...
Şirket Haberleri

LG’nin Türkiye’de üretim yapma kararı 2007’de gelebilir

Boğaziçi Bilgisayar ve Hızlısistem’in LG Electronics ile birlikte Malezya’da düzenlediği “LG Monitör Bayi Buluşması” sırasında konuştuğumuz LG Electronics Türkiye DDM Pazarlama Müdürü Kubilay Gökçe Kılıç, BThaber’e LG’nin 2007 yılı içinde birkaç üründe Türkiye’de üretim yapma kararı alabileceğini açıkladı. LG için Türkiye’nin bölgedeki en büyük iki pazardan biri olduğunu söyleyen Kılıç, şunları söyledi: “LG, Türkiye’de büyük potansiyel görüyor ve bunu sonuna kadar kullanmak istiyor. Dubai ile birlikte LG’nin bölgedeki iki merkezinden biri. Bu doğrultuda, LG Türkiye’de üretimi de düşünüyor. Ortadoğu, Avrupa, Rusya ve Kuzey Afrika pazarlarına yakınlığı ile Türkiye üretim için çok cazip bir yer olarak düşünülüyor. Şu an sadece LG-Beko işbirliği ile klima ortak yatırımı var. Üretim konusu zaman zaman gündeme geliyor ve tartışılıyor. Belki bu sene içinde birkaç üründe Türkiye’de üretim ve yatırım kararı alınabilir”.

2007’de yüzde 30 büyüme bekleniyor

2006 yılında LG’nin Türkiye’de ciroda yüzde 30 büyüme sağladığını kaydeden Kılıç, Mayıs ve Haziran aylarında döviz dalgalanmasının kendilerini olumsuz etkilediğini ama yılın sonuna doğru bu olumsuz etkileri üstlerinden attıklarını söyledi. Kılıç, sözlerine şöyle devam etti: “Plazma ve cep telefonu en çok büyüme gösterdiğimiz alanlar olurken, 2005 yılına göre 2006’da cep telefonu alanında 5 kat daha fazla bir büyüme gösterdik. 2007’de yine yüzde 30 büyüme bekliyoruz. Cep telefonu ve plazma en çok büyüyeceğimiz alanlar oacak. Sunu cihazı ve güvenlik ürünleri gruplarında da ciddi bir büyüme bekliyoruz”. Kılıç, en son modelleri dünyayla eş zamanda Türkiye’ye getirmeyi planladıklarını belirtirken, LG’nişn son olarak çıkardığı yeni nesil yüksek çözünürlüklü iki DVD formatını (Blu-Ray ve HD-DVD) da okuyabilen cihazı da birkaç ay içinde pazara sunacaklarını dile getirdi. Son günlerde gündemde olan LG ile Apple’in iPhone için içine düştükleri anlaşmazlığı sorduğumuz Kılıç, bu konuda ise LG yetkililerinin ürettikleri telefonu yıllar süren bir çalışma sonucunda hayata geçirdiklerini belirtirken, bir esinlenme olabileceği, mahkemeye gitmeden ve kırgınlık olmadan bu işin iki şirket arasında çözüleceği yorumunu yaptı.
LG, 2007’ye yeni bir yönetim ile giriyor

Üst düzey yönetiminde köklü bir değişime giden LG Electronics, yeni yöneticileri ve hedefleriyle 2007’ye girdi. Yong Nam’ın 1 Ocak 2007 tarihinde CEO olarak görevine başlamasıyla hedeflerini büyüten LG Electronics, gelir, pazar payı, kar, büyüme oranı gibi konularda dünyadaki ilk üç şirket arasında olmayı hedefliyor. LG Electronics CEO’su Yong Nam, LG’nin iş dünyasında ilk üç şirket arasında yer almak istediğini vurgulayarak “Gelir, pazar payı, kar, büyüme oranı gibi konularda dünyadaki ilk üç şirketten biri olmak istiyoruz. Bunu başarmak için de hisse sahipleri, müşteriler ve çalışanlar için ortak değerler oluşturmalıyız. Çalışanlarımız, daha stratejik, daha sonuca odaklı olmalıdır. LG Electronics özellikle cep telefonu ve görüntüleme sektöründeki karını ve istikrarlı büyümesini devam ettirecek” şeklinde konuştu.


Uzakdoğu incisi bilişim toplumu ve ülkesi olma yolunda

4 gün boyunca Malezya’da bulunduğumuz süre içinde bu ülkedeki bilişim sektörü hakkında bilgi toplamak ve izlenimler edinme fırsatı da yakaladık. Güneydoğu Asya'nın bu yükselen ülkesi doğal güzellikleriyle bir turizm merkezi olmasının yanı sıra son yıllarda bir teknoloji merkezi olarak da öne çıkıyor. Başkent Kuala Lumpur'da bulunan ve dünyanın üçüncü en yüksek binaları olan Petronas Kuleleri'yle modern bir görüntü veren ülke, giderek güçlenen ekonomisiyle dünya ekonomisinde konumunu güçlendirirken bilişim bu atılımda kilit rolde. Malezya 2020 yılında tamamen kalkınmış bir bilgi toplumu olmayı hedefliyor. Bu hedef “Vision 2020” ismi altında tanımlanmış. Bu çaba içinde tele-ilaç, çevrimiçi bilgi servisleri, elektronik ticaret teknolojilerinin geliştirilmesine çok önem verilen ülkede, şu anda 750’ye yakın bilişim şirketi faaliyet gösteriyormuş. Ülke, bilişim ve teknoloji temelli ekonomisi ile artık bölgesinin teknolojisi merkezi haline gelmiş.

Malezya 40 yıldan daha az bir zamanda tarıma dayalı bir ekonomiden teknoloji yoğun ürünler ihraç eden bir ülke konumuna geçmiş. 2020 yılına kadar tümüyle sanayileşmiş bir ülke olmayı hedef alan Malezya'nın kalkınma planlarında bilim ve teknoloji stratejik bir faktör olarak görülürken sektörün 2010 yılına kadar şu anki büyüklüğünün iki katına çıkacağı öngörülüyor.

Malezya’nın üretim maliyetlerinin düşük olması, çevresindeki ülkelere göre daha vasıflı iş gücüne sahip olması ve özendirici tedbirleri sayesinde yabancı sermayenin ciddi olarak tercih ettiği bir ülke olduğu konuşuluyor. Nüfusu 27 milyon civarında olan ülkede, Malezya Teknoloji Parkı ve Cyberjaya gibi merkezler teknolojik atılımın simgeleri olarak görülüyor. İngilizce’nin ikinci zorunlu dil olduğu ülkede bilişim özellikle eğitimde de çok etkin biçimde kullanılıyormuş ve bütün İngilizce kursları bilgisayar destekli eğitim ile veriliyormuş. Ülkenin ayrıca son yıllarda en büyük sorunlarından biri olan beyin göçünü de tersine çevirdiği söyleniyor.

Mete Gürkan
Mete Gürkan/Malezya

http://www.bthaber.com.tr/haber.phtml?yazi_id=530000454 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir