Finans, Muhasebe, Vergi...
Diğer Gündem

Kuraklık Alarmı

http://www.antalyagazetesi.com/images/haber/503.jpgNisan ayında da beklenen yağışların alınamadığını bildiren Ziraat Odaları Birliği acil önlem istedi

Rapora göre Doğu ve Güneydoğu kuraklıktan kırılıyor. Buğday ve arpada yüzde 90, kırmızı mercimekte yüzde 60 ürün kaybı var. Meralar yandığı için hayvancılık can çekişiyor.

TZOB Başkanı Bayraktar, çiftçilerin kayıplarının telafi edilmesi için hasar tespit komisyonlarının oluşturulmasını, kredi borçlarının ertelenmesini istedi. Yağışları günü gününe izleyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da buğday ve arpada yüzde 90, kırmızı mercimekte yüzde 60 ürün kaybı olduğunu, kuraklık meraları da etkilediği için çiftçinin hayvanını satmaya başladığını belirterek acele önlem alınmasını istedi.

 

Geçen ekim ayından nisan sonuna kadar kümülatif yağışların yurt genelinde normalin yüzde 13.7 altında olduğu belirtilen TZOB açıklamasında, yağışlarda geçen yıla göre Marmara'da yüzde 45.2, Ege'de yüzde 61.3, İç Anadolu'da yüzde 15.3, Karadeniz'de yüzde 9.5 oranında artış kaydedilmesine karşın diğer bölgelerde durumun hiç de iç açıcı olmadığı ifade edildi. Buna göre Akdeniz Bölgesi yüzde 56.4, Doğu Anadolu yüzde 29.9 ve Güneydoğu Anadolu yüzde 45.6 oranında az yağış aldı. Nisan yağışları normale göre yüzde 43.4 azaldı. En büyük azalma da yüzde 83.2 ile Güneydoğu Anadolu'da görüldü. Son yağışlarla Ege kıyıları biraz toparlanırken Düzce, Ağrı, Elazığ, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Hakkâri ve Gevaş'ta çok şiddetli, Kilis, Mardin, Muş, Şırnak ve Konya Ereğli'de şiddetli kuraklık sürüyor.

 

Konuyu değerlendiren TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar şunları söyledi: "Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Hakkâri, Muş, Siirt, Şırnak, Gaziantep, Elazığ illerinde buğday, arpada zarar oranları yüzde 90'ı, kırmızı mercimekte yüzde 60'ı buldu. Bağlarda verim azalmaları bekleniyor. Özellikle Elazığ'ın şaraplık üzümü öküzgözü ve boğazkerede yanma var ve ilk tespitlere göre yüzde 30'lara varan verim azalmaları bekleniyor. Bölgede ayrıca meralar yeşeremedi, hayvancılık da sıkıntıda. Çiftçimiz hayvanlarını satmaya başladı."

Bayraktar, zarar gören çiftçilerin kayıplarının telafi edilmesi için hasar tespit komisyonlarının oluşturulmasını, çiftçinin kredi borçlarının ertelenmesini, elektrik borçlarından dolayı sulama yapamayan çiftçinin durumunun çözümlenmesini, kesik elektriklerin acilen açılmasını, icraların durdurulmasını ve GAP'ın en kısa zamanda tamamlanmasını istedi.

Kaynak: Cumhuriyet 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir