Finans, Muhasebe, Vergi...
Yönetim ve Organizasyon

Kriz Yönetimi

"Kriz", işletmelerin mevcut konumunu ve geleceğini etkileyebilen, beklenmeyen, ya da dikkate alınmayan ve önlem almakta geç kalınan olumsuz bir durumun ortaya çıkmasıdır. “Kriz Yönetimi”, olası bir kriz durumunu önlemek için etkin bir yapı oluşturmaktır. Diğer bir deyişle kriz nedeni olabilecek unsurların önceden saptanarak önlenmesi ya da negatif etkilerinin en aza indirgenmesi olarak da tanımlanabilir. Bir örnekle tanımlayacak olursak, kriz zayıf düşmüş bir bedene yerleşen virüse benzetilebilir. Bedeninizdeki etkisi, bünyenizin gücüyle ters orantılıdır. Sizi yatağa düşürebilir, ya da tam tersi, aşı etkisi göstererek savunma mekanizmanızı güçlendirebilir.

Günümüzde iletişim tekniklerinin gelişmesi, insanların online dünyada zaman ve mekan kavramlarından bağımsız haberleşme sistemleri geliştirmeleri, firmaları krize daha da yakınlaştırdı. Günümüz iş yaşamında hiçbir işletmenin krizle karşılaşmayacağına dair bir garantisi bulunmuyor.

Firmaların krizle karşı karşıya kalmadan önce, mevcut durumlarını gözden geçirmeleri, güçlü ve zayıf yanlarını, kendilerini bekleyen fırsat ve tehlikeleri ortaya koyan SWOT analizini yapmaları son derece önem taşımaktadır. Böyle bir plan hazırlığı, firmalara olası bir krizin uyarılarını önceden fark ederek, hızla harekete geçme şansını tanır.

Kriz sırasında atılması gerekli ilk adım; kamuoyunun firmanıza, ürün ya da hizmetinize yönelik algılamalarındaki endişeleri ortadan kaldırmak yönünde harekete geçmektir. Bu dönemde hayata geçirilmesi gereken iletişim adımlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

1. Krizin kaynağının araştırılması, nedenlerin bulunması

2. Kamuoyundan ve basından gelebilecek sorulara karşı kriz komitesi oluşturulması

3. Zaman kaybetmeden ilgili kitlelere doğru bilgilendirmenin yapılması

4. Krizin etkilerinin ortadan kaldırılması için zarar gören kaynakların en kısa zamanda tekrar yerine konulması, tazmin edilmesi

Günümüzde, ancak önceden kriz iletişim planı oluşturan, sosyal sorumluluklarının bilincinde olan, açık ve dürüst iletişim modeli benimseyen firmalar ayakta kalmaya devam edebilmektedir. Kriz sırasında yaşanan tecrübeler ve başarıyla uygulanmış bir eylem planı, kriz sonrasında firmalara geçmiş dönemlerdeki hatalarını analiz etmelerinde ve yeni stratejiler belirlemelerinde yol gösterici olacaktır.
Yazar: Ayla Tanrıkulu 

Kaynak: www.marjinal.com.tr 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir