Finans, Muhasebe, Vergi...
Şirket Haberleri

İyi kâr eden BTC’de kapasite artışı gündemde

Yüzyılın projesi olarak tanımlanan ve Hazar petrollerini Ceyhan'dan dünya piyasalarına ulaştıran Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı Projesi'nde günlük 1 milyon varil olan kapasite 1.2 milyon varile çıkacak.


 

Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nda (BTC) kapasite yüzde 20 artırılıyor. BTC Türkiye Genel Müdürü Can Suphi, "Çalışmamız kârlı, kapasite artırımı doğal" dedi. Boru hattının 1 milyon varil olan günlük kapasitesinin 1.2 milyon varile ulaşacağını belirten Suphi, "Kapasite kimyasal bir madde enjekte ederek artacak. 2'nci fazda ise 1.6 milyon varil hedefleniyor" diye konuştu.

Hazar petrollerini Ceyhan üzerinden dünya piyasalarına ulaştıran BTC'nin Ceyhan'daki Haydar Aliyev Deniz Terminali'ne önceki gün bir saha gezisi düzenlendi. BTC Ham Petrol Boru Hattı'nın Türkiye kısmının işletmecisi BOTAŞ  International Limited (BIL) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Salih Paşaoğlu ile BTC Türkiye Genel Müdürü Can Suphi, boru hattının açılışından bugüne kadar geçen 21 aydaki çalışmaları anlattı.

 

1.5 milyar dolar gelir

Suphi, boru hattından bugüne kadar sevk edilen petrol miktarının 333 milyon varile ulaştığını ve 427 geminin limandan yüklendiğini belirterek elde edilen gelirin de 1.5 milyar doları bulduğunu dile getirdi. BTC hattından petrol sevkıyatının Hazar'dan petrol çıkarılması hızlandıkça arttığını dile getiren Suphi, kaynaklara bağlı olarak projenin 2046 yılına kadar uzatılabileceğini söyledi. Boru hattının kapasitesinin 1 milyon varil olduğunu da hatırlatan Suphi, ulaşılan ortalama miktarın 800 bin varile yaklaştığını belirtti. Boru hattının kapasite artışının gündemde olduğunu ve çalışmaların başladığını da sözlerine ekleyen Suphi, şunları söyledi:

"Projede 2006 yılında 7 ay ortalama yüzde 27 kapasite ile çalışan boru hattında 2008'in ilk üç ayında kapasite yüzde 75'e ulaştı. 2008 ortasından itibaren projede yüzde 20 kapasite artırımı denenecek. Yani günlük 1.2 milyon varil petrol sevki için denemeler yapılacak. Bunu yeni bir parsel gerektirmeden kimyasal bir madde enjekte ederek gerçekleştireceğiz. İkinci fazda ise 1.6 milyon varil planlanıyor. Daha yüksek kapasite artışı için 2012-2013 olarak öngörülüyor. Hazar'ın durumuna göre planlar sürekli revize ediliyor."

BTC Ham Petrol Boru Hattı'nın Türkiye kısmının işletmecisi Botaş International Limited (BIL) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Salih  Paşaoğlu, Türkiye'nin enerji politikalarını çeşitlendirdiğini belirterek Ceyhan'ın öneminin ise giderek arttığını söyledi. Samsun-Ceyhan projesi ve Irak petrollerinin devreye girmesiyle Ceyhan'ı kimsenin tutamayacağını anlatan Paşaoğlu, Türkiye'nin hattan elde ettiği gelirin 1.5 milyar doları bulduğunu ifade etti. Paşaoğlu, bu gelirin 1.3 milyar dolarının Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO), 200 milyon dolarının ise Hazine ve Botaş'ın olduğunu ifade etti.

 

Kapasite artırımı doğal

Hattın kapasitesinin günlük 1 milyon varile çıkartılması denemesinin  başarıyla yapıldığını, ancak sürekli bu miktar ile çalışamadıklarını ifade eden Paşaoğlu, "2008'in 3 aylık döneminde günlük ortalama 750 bin varil kapasiteyle çalışıldı. Hedef yıl sonuna kadar günlük 840 bin varile çıkmak. Hattın kapasitesinin artması bizim kârımızı da artıracak" dedi. Paşaoğlu, BTC Ham Petrol Boru Hattı'nın güvenliğinin çok önemli olduğunu, bu konuda gerekli tedbirlerin son teknolojik olanaklarla gerçekleştirildiğini de anlatarak uzun zamandır hatta hırsızlık girişimlerinin yaşanmadığını da sözlerine ekledi.

İlk gündeme geldiğinde 20 dolar olan petrol fiyatlarının bugün 100 dolarları bulmasının projenin kârlılığını artırıp artırmadığı ve kapasite artırımında ne kadar etkili olduğu sorularını ise Can Suphi şöyle yanıtladı:

"Ham petrol fiyatlarındaki değişim projenin getirisini de değiştiriyor. Konsorsiyumun cebine giren kâr miktarı değişiyor. Hatta yapılan yatırımın geri dönüş süresi de bu nedenle sürekli değişiyor. Bu proje 20 dolardayken de 100 dolardayken de kârlı. Çalışmamız kârlı, kapasite artırımı da doğal."

 

1991'de gündeme geldi 2006'da açılışı yapıldı

2006'da açılışı yapıldı

* BTC projesi ilk kez 1991'de gündeme geldi, resmi açılışı 13 Temmuz 2006'da yapıldı. 

* Projenin 11 ortağı var.

* Yatırım değeri 3.4 milyar doları buldu.

* 1776 kilometre uzunluğundaki hattın 1076 kilometresi Türkiye sınırları içinde.

* Boru hatlarının inşaası sırasında 12 bin kişi çalıştı. Şu anda 1000 kişi çalışıyor.

* En fazla sevkiyat Avrupa'ya yapılıyor.

Kaynak: Referans 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir