Finans, Muhasebe, Vergi...
Yönetim ve Organizasyon

İş Zekâsının Önemi

Dünyanın en önemli danışmanlarından biri olarak gösterilen Tom Davenport tarafından, SAS sponsorluğunda 25 uluslararası şirketin 40'ten fazla üst düzey yöneticisi arasında yapılan araştırmaya göre küresel ekonomide rekabetin en yoğun olarak yaşandığı sektörlerde İş Zekâsı becerileri yaşamsal önem gösteriyor. Araştırmaya göre bir şirketin karar alma sürecinin ham verilerden işlenerek elde edilen öngörülere dayanıyor olması rekabette temel başarı faktör.

Dünyanın en önemli danışmanları arasında gösterilen Tom Davenport tarafından aralarında Capital One, Harrah's Entertainment, Dreyfus, Marriott, Procter & Gamble, Verizon ve New England Patriots'un da bulunduğu 25 uluslararası dev şirketin 44 üst düzey yöneticisi ile yapılan araştırma, şirketlerin küresel anlamda rakipleri ile rekabet etmede iş zekası yazılımları yatırımını kaçınılmaz olarak görüyor gördüklerini ortaya koyuyor. Kesintili ilerlemelerle geçen yılların ardından rekabette öne geçmeyi planlayan şirketler, stratejilerini iş verilerinin detaylı analizi üzerine kuruyor.

İş Zekâsı konusunda uçtan uca çözümler üreten tek firma olan SAS sponsorluğunda gerçekleştirilen araştırmaya göre, küresel pazara yön veren şirketler gerçekliği ispatlanmış verilere dayanarak karar alıyorlar. Yani şirketler bir karar vermeden önce, ellerindeki verileri dikkatle inceleyip yorumlayarak geleceğe dair bir öngörüde bulunuyor, bu ön görüye göre de karar verme süreçlerini tamamlıyorlar. Bu noktada da şirketlerin elinde bulunan verileri yorumlayan ve olasılık senaryoları ile yöneticilerin verdikleri kararların sonuçlarını öngörmesini sağlayan İş Zekâsı çözümleri şirketler için hayati önem taşıyor.

İş zekâsı yapılanmaları CEO'ların görev tanımı haline geldi

Günümüzde pek çok şirket, belirli uygulamaları için İş Zekâsı'nı kullanıyor, ama bu uygulamalar kurumsal performansı etkilemek için yetersiz kalıyor. Tom Davenport'un araştırmasına dahil olan şirketler ise, kurumsal çapta iş analitiği ve İş Zekâsı için çok kapsamlı uygulamalar geliştiriliyor. Geliştirilen beceriler, veri ve teknolojinin ötesine geçerek organizasyonlarının iş süreçlerine, becerilerine ve kültürlerine kadar gidiyor. Söz konusu stratejiler, kanıt temelli karar alma süreçlerini kurumsal yapının tamamına yaygınlaştırma konusunda ısrarcı olan CEO ve üst düzey yöneticiler tarafından yönlendiriliyor. Araştırma sonucuna göre artık İş Zekâsı yapılanmaları CEO'ların görev tanımı haline geldi denebiliyor.

Uygun teknolojiye yatırım yapmayan şirketler kısa ömürlü olacak

Davenport'a göre iş kararlarının hedefe sıkıca odaklanmış, doğruluğu kanıtlanmış analizlerle elde etme becerisi, küresel ekonomide ölçülebilir bir rekabet avantajı olarak giderek sivriliyor. Davenport araştırma sonuçlarına dayanarak, uygun analitik teknolojilere yatırım yapmayı başaramayan şirketlerin, kanıt temelli iş ortamında rekabet de edemeyeceklerini ve aldıkları yanlış kararlar nedeniyle zaman içerisinde yok olacaklarını iddia ediyor.

SAS CEO'su ve Kurucu Ortağı Dr. Jim Goodnight araştırma ile ilgili "Profesör Davenport'un yeni araştırması, İş Zekâsı'nın stratejik önemi konusunda uzun süreden beri savunduğumuz tezlerimizi destekliyor. Görünür gelecekte şirketler, giderek artan bir şekilde çok sayıda kaynaktaki verilerin analiz edilmesi için bütünleşik bir sürece bağımlı hale gelecekler. Çok daha fazla sayıda iş kararı kanıt temelli olarak alınırken, giderek az sayıda karar tahmine ve iç görüye dayanacak. Bizim bakış açımızdan, bu son derece olumlu bir gelişme" dedi.

Kaynak: Telepati

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir