Finans, Muhasebe, Vergi...
Diğer Gündem

Gerçek Enflasyon Rakamları

Ortadireğin bile enflasyonu yüzde 30'lara dayandı, TÜİK'in sepeti ise yüzde 9'da kaldı

Resmi olarak yıllık yüzde 9.1 olarak açıklanan fiyat artışları mutfakta yüzde 25'i, kiralarda yüzde 16'yı aştı. Nüfusun yüzde 60'ından fazlasının en çok etkilendiği gıda ve konut fiyatlarındaki artışlar, yurttaşın harcamalarını kıstı.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubat sonu itibarıyla tüketici fiyatları bazında yıllık enflasyonu yüzde 9.1 olarak açıklarken, orta ve dar gelirli grupların tüketim sepetindeki fiyat artışının ise çok daha yüksek olduğu belirlendi.

Son bir yılda mutfaktaki enflasyonun yüzde 25'i, kiradaki artışın ise yüzde 16'yı geçtiği gözlendi. Ailelerin elektrik faturasının yüzde 17 arttığı son 12 ayda tüpgaz fiyatları yüzde 18, kömür fiyatları da yüzde 7 oranında artış gösterdi.

 

İktisatçı Mustafa Sönmez 'in TÜİK'in madde bazındaki fiyat artışı verilerinden yaptığı belirlemelerine göre, tüketici anketleri geneldeki fiyat artışlarından çok, mutfaktaki ve konuttaki fiyat artışlarının nüfusun yüzde 60'ını oluşturan kesimler açısından daha fazla önem taşıdığını ortaya koyuyor. 130 dolayındaki gıda maddesinin fiyat artışları üstünden yapılan analize göre, gıda fiyatlarının yüzde 13'e yakın arttığı Şubat 2007-Şubat 2008 döneminde tüketici, ekmek, makarna, tavuk eti, süt, peynir, yağ, narenciye, sigarada yüzde 20-30 dolayındaki fiyat artışları yaşandı.

Gelirlerini bu yüksek fiyatlar ölçüsünde arttıramamış olan ücretli, memur ve diğer alt-orta gelirli ke-sim son 12 ay tüketimini biraz daha kısmak zorunda kaldı.

 

Dünyanın da başı dertte

Küresel enflasyon baskısı yılbaşından bu yana yoğunlaştı. Artan belirsizlikler ve emtia fiyatlarıyla birlikte artık gelişmiş ülkelerdeki enflasyon da son dönemlerin en yüksek düzeyine ulaştı. Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de üretici fiyatları endeksi ocakta yıllık bazda 26 yıldan uzun bir sürenin en büyük oranıyla yüzde 7.4 arttı. Yıllarca deflasyon (eksi enflasyon) yaşayan ve uzun süre deflasyonun eşiğinde kalan dünyanın ikinci büyük ekonomisi Japonya bile bu yıl enflasyon baskısını hissetti. Ülkede tüketici fiyatları ocakta geçen yılın aynı dönemine göre son 10 yılın en büyük oranıyla yüzde 0.8 arttı. Avro bölgesi ise ocak ayında yüzde 3.2 ile tarihinin en yüksek enflasyon oranına ulaştı.

 

Kaynak: Cumhuriyet 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir