Finans, Muhasebe, Vergi...
Diğer Gündem

Geleceğin Sektörü; AB Uzmanı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre üniversite mezunları arasında işsizlik oranı yüzde 10.2. Yani Türkiye’de 287.000 diplomalı işsiz var. Peki hangi alanlarda istihdam olanakları daha fazla? Hangi meslekler gelecek vaat ediyor? Bundan birkaç yıl önce ismine aşina olunmayan bölümler, yeni meslek alanları oluşturdu. Görsel iletişim tasarımı, telekomünikasyon mühendisliği, enerji sistemleri mühendisliği, AB uzmanlığı, uluslararası ticaret, üretim sitemleri mühendisliği, yönetim bilişim sistemleri, genetik gibi… Bir de meslek yüksek okullarındaki iki yıllık popüler bölümler var. Mekatronik, at antrenörlüğü, at işletmeciliği gibi bölümlerden mezun olanlar Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinin 4 yıllık fakültelerinden mezun öğrenciler gibi iş bulma stresi yaşamıyor. Bu dizi, bu alanlara biraz yakından bakmayı amaçlıyor.

Türkiye’nin değişmeyen gündem maddelerinden AB yeni bir meslek alanı yarattı: AB ilişkileri uzmanlığı. AB uzmanlarının çalışma alanları, artık sadece Devlet Planlama Teşkilatı ve Dışişleri Bakanlığı’yla sınırlı değil. AB uzmanları hem özel sektörde hem de kamuda gelecek 10 yıl içinde talep edilecek kişiler arasında.

Türkiye’de iki üniversitede AB ilişkileri bölümleri var. Bahçeşehir ve İstanbul Bilgi üniversiteleri. Bahçeşehir Üniversitesi AB İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Eser Karakaş, 1999’a kadar Türkiye’de AB ilişkilerinin diplomatlar ve politikacılardan oluşan küçük bir kadro tarafından yürütüldüğünü ama artık özel sektördeki firmaların ve KOBİ’lerin de AB uzmanlarına ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Karakaş, AB uzmanlığının bugününü ve yarınını şöyle değerlendirdi:
"AB’yle müzakere süreci yaşamın her alanını kapsıyor. AB müktesebatının Türk ulusal mevzuatına 35 dosya bazında uyumunun gerçekleştirilmesi gerekiyor. Ama Türkiye bu konuda hazırlıksız. Keşke devlet üniversiteleri de böyle bölüm açsa. Çünkü önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye’nin AB uzmanı ihtiyacı bizim verdiğimiz mezunun çok çok üstünde olacak. Eskiden bu tür görevliler sadece Ankara’da Devlet Planlama Teşkilatı ve Dışişleri Bakanlığı’nda çalışırdı. Şu an tüm özel sektör firmalarının, KOBİ’lerin AB uzmanına ihtiyacı var. AB uzmanı olmadan hiçbir şirket işini götüremeyecek, bakkallar dışında. Önümüzdeki 10 yıl içinde AB uzmanları en çok talep edilen kişiler olacak."

’AB’yle İlişkiler Derinleşecek’
2014 yılında Türkiye’nin tam üyeliği gerçekleştiğinde, AB uzmanı ihtiyacının daha çok artacağını belirten Karakaş, Türkiye üye olamasa bile AB uzmanı ihtiyacının devam edeceğini vurguluyor: "Tam üyelik gerçekleşmezse mutlaka başka bir formül bulunacak. Türkiye AB’den kopmayacak. İlişkiler çok daha derinleşecek ve bu uzmanlara çok daha fazla ihtiyaç olacak. Halihazırda ticaretimizin yüzde 60’a yakınını AB’yle yürütüyoruz."

Mezun Olmadan İş Teklifi Alıyorlar
Görsel İletişim Tasarımı Bölümü, jenerik çekmekten ambalaj paketi tasarlamaya kadar geniş yelpazede, daha mezun olmadan aranan elemanlar yetiştiriyor

Bilgisayarın meslek hayatına kazandırdığı bölümlerden biri de Görsel İletişim Tasarımı Bölümü. Bu bölümde okuyan öğreciler daha mezun olmadan iş teklifleri alıyor. Animasyondan, sinemaya, web tasarımından üç boyutlu tasarımlara kadar geniş bir yelpazesi olan bölüm mezunları bu sayede sektörde pek çok alanda çalışabiliyor.

İletişim fakültelerinin çatısı altında yer alan bölümün öğrencilerini ÖSS’de aldıkları baraj puanının yanı sıra yetenek sınavına tabi tutarak alıyor. Yeditepe Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emin Doğan Aydın, göze hitap eden tüm iletişim ortamlarının mutfağında çalışacak kişiler yetiştirdiklerini belirterek, şu bilgileri veriyor:

"Buradan mezun kişiler televizyonda da çalışabilir, sinema jeneriklerini hazırlayabilir, ’Yüzüklerin Efendisi’ gibi filmler hazırlayabilirler. Bilbordları tasarlayabilir, basılı medyada mizanpaj, animasyon, ses efekti, üç boyutlu tasarım, ambalaj tasarımı yapabilirler."

Ders: Sanal Dünya İnşası
Bölümde derslerin yüzde 90’ı bilgisayar laboratuvarlarında yapılıyor. Yeditepe Üniversitesi’nin de 206 toplam Machintosh bilgisayardan oluşan bir laboratuvarının yanı sıra 8.000 yayının yer aldığı bir kütüphanesi bulunuyor. İletişime giriş, sosyoloji, uygarlık tarihi, bilgisayar ve internet kavramları, temel sanat eğitimi, üç boyutlu tasarım, film ve animasyon tarihi, ambalaj tasarımı, sanal dünyaların inşası, bilimsel ilüstrasyon, çoklu ortam için ses düzenleme, sanat tarihi verilen derslerden bazıları.

Bu yıl mezun olacak öğrencilerin daha okul bitmeden iş bulduklarını vurgulayan Aydın, "Sektördeki önemli firmalardan teklif alıyoruz. Mezunlarınızı onlara yönlendirmemizi talep ediyorlar. Bu sene en az 7-8 şirketten öğrencilerimizi stajyer olarak göndermemizi istediler. Mesleğin geleceği çok parlak" diyor.

Bir Yılda, Birkaç İş
Atilla Baybara, Yeditepe Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nden 2005 yılında mezun olmuş. Şu anda Doğan Online’da görsel yönetmenlik yapıyor. Ayrıca dört firmanın marka danışmanlığı ve tasarım işlerini yürütüyor.

Firmaların ilanlarından web sitelerine, film çekimlerine kadar ihtiyaç duyulan her şeyi yapabildiğini anlatan Baybara, "Bu eğitimi alınca tasarımın her noktasına bakabiliyorsunuz. Alaylı çalışan insanlardan farkınız oluyor. Film prodüksiyonundan basılı işlere, web tasarımına kadar her şeyi yapabiliyorum. Mesleğim maddi ve manevi olarak beni fazlasıyla tatmin ediyor. Hele biraz deneyimden sonra iyi bir kazancınız oluyor. Yaratma mantığına dayandığı için çok keyifli bir meslek. Artık büyük ajanslar ve internet firmalarında özellikle Görsel İletişim Tasarımı Bölümü mezunları aranıyor, talep ediliyor" diyor. 12 kısa filmi olan Baybara’nın planı, kariyerini uzun metrajlı film çekerek yönetmenliğe doğru kaydırmak.

En Az 2 Dil Gerekli
Bahçeşehir’de İşletme ve Bilgi’deyse İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde eğitim veren AB ilişkileri bölümlerinde en az 2 yabancı dil bilmek gerek.

Özellikler: Ekonomi, işletme, sosyoloji ve hukukla ilgili, birliğe üye ülkelerden herhangi birinin dilini öğrenmeye istekli, genel kültür düzeyi ve iletişim kurabilme yeteneği gelişmiş kişiler aranıyor.

Giriş koşulları: ÖSS’de yeterli eşit ağırlıklı puanı (EA) almak. ’Avrupa Topluluğu, Dış Ticaret ve Avrupa Birliği’ önlisans programını bitirenler Dikey Geçiş Sınavı’yla bu programa geçebiliyor.

Dersler: İktisat, işletme, dış ticaret muhasebesi, yabancı dil, hukuk, ihracat-ithalat mevzuatı, Avrupa tarihi gibi…

Kaynak: Radikal Gazetesi/Umut Aktaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir