Finans, Muhasebe, Vergi...
Diğer Gündem

Güneydoğu nasıl kalkınır?

Güneydoğulu iş adamları, bölgenin ekonomik-sosyal kalkınması ve “teröre dur” demek için GAP Projesi'nin bir an önce tamamlanmasını bekliyor.

GAP Projesi kapsamında bulunan illerden Gaziantep, Adıyaman ve Kilis'te iş adamları, bölgeye yönelik sektörel ve kademeli teşvik verilmesini, nitelikli sanayi bölgesi kurulması, yatırımların Güneydoğu'ya kaydıracak iş adamlarından vergi alınmamasını, sulama ve altyapı yatırımlarına önem verilmesini, mayınla arazilerin organik tarıma açılmasını istiyor.

http://www.gantep.edu.tr/images/san3.jpg

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan,  GAP'taki yatırımları yüksek istihdam imkanı sağlaması ve bölgenin en önemli problemlerinden olan işsizliğe, göçe çare olması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

GAP projesinin 5 yıl içinde bitirilmesinin hedeflendiğini hatırlatan Aslan, GAP bittiğinde çok ciddi üretim kapasitesi oluşacağını ve ürünlerin işlenmesinde, dünya pazarlarına açılımında Gaziantep'e ciddi görev düşeceğini söyledi. Aslan, şöyle devam etti:
“GAP Projesi tek başına sulama ve enerji projesi değil. Sosyal ve kültürel açıdan da kucaklaşma projesidir. Dolayısıyla bölgenin kalkınmasında, terörün bitirilmesinde GAP önemli rol üstlenecek. GAP'a yönelik sektörel ve kademeli teşvik verilmeli. Turizm, Gaziantep ve bölge için ticaret ve sanayi kadar önemli bir sektör, büyük fırsat. Gaziantep ve bölgesi 'turizm yatarım bölgesi' ilan edilmeli ve turistik yatırımlara özel destekler verilmeli. Bu teşvikler, işsizliğin önlenmesinde kilit rol oynayacaktır.”

“VERGİ ALINMASIN”

Gaziantep Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu da Güneydoğu'ya yatırım yapacakları iş adamlarından 10 yıl boyunca Kurumlar Vergisi ve SSK primi ile elektrik ücretlerinin yüzde 75'inin alınmamasını, asgari ücretin kademeli olmasını önerdi.

Konukoğlu, şöyle konuştu:
“Güneydoğu Anadolu bölgemiz zaten bizim Çin'imiz. Orada insanlar işsiz. Orada insanlar şu anda vergi, elektrik parası vermiyor. İstanbul'daki büyük fabrikaların bir bölümünü, Güneydoğu'ya taşıyanlara yardımcı olunsun. Oradaki sanayiler yavaş yavaş Doğu'ya kaydırsınlar.”
Konukoğlu, Güneydoğu'ya verilecek teşviklerin, ithalatı keseceğini de belirtti.

“TERÖRÜN PANZEHİRİ, EKONOMİK KALKINMADIR”

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zafer Ersoy da GAP illeri içinde en talihsiz ilin Adıyaman olduğunu, Atatürk Barajı oluşturulurken 85 yerleşim yerinin su altında ve tarımda çalışan 80-90 bin insanın işsiz kaldığını anlattı.

Türkiye genelinde işsizlik yüzde 10'lar civarındayken Adıyaman'da yüzde 29'larda olduğuna dikkati çeken Ersoy, tütüne konulan kotadan dolayı 40 bin ailenin işsizler ordusuna katıldığını belirterek, şöyle dedi:
“Her ay 1,000 kişiye iş bulmalıyız ki bu açığı kapatalım. Teröre katılanların hepsi de işsizler ordusu. Terörün panzehiri, ekonomik kalkınmadır. Savaş uçaklarının inmesi kalkması en az 300-400 milyon dolar. Oysa 300-400 milyon dolar, GAP illerinin sorunlarını çözebilir. Teröre dur dememiz için burada sosyal-ekonomik kalkınmayı sağlamalıyız. GAP'ın bir an önce bitirilmesi lazım. Harran tarım, Adıyaman sanayi merkezi olmalı.”

“NİTELİKLİ SANAYİ BÖLGESİ KURULSUN”

Ersoy, “Yeni teşvik politikaları geliştirilmeli. Başbakan, bir ticaret odası başkanı gibi çalışmalı. Bir iş adamı yatırım yapmak istiyorsa; (bir tane de Güneydoğu'ya yatırın yap, hiç vergi almayacağım) demeli” dedi.

Güneydoğu'nun “açık hava müzesi” oluğunu, turizmin canlandırılmasının işsizliğe çare olacağını vurgulayan Zafer Ersoy, “Adıyaman geçen yıl 150 bin civarında turist çekti. Tanıtım yaparsak, 1 milyon turist gelir. Adıyaman Üniversitesine bağlı bir arkeoloji araştırma merkezi de kurulmalı” dedi.

Ersoy, yurt dışına kaçan yatımlara işaret ederek, şunları kaydetti:
“Sivil toplum örgüleri ve siyasiler ülkelerini pazarlıyorlar. Mısır'a giden Türk yatırımı 600 milyon dolar. Buradan TİM Başkanına ve Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'e soruyorum; niye iş adamlarını oraya götürüyormusunuz? Biz, Güneydoğu'da acımızdan ölüyoruz. Güneydoğu'da nitelikli organize sanayi bölgesi kuralım. 600 milyon dolarlık yatırımı GAP'a, Şırnak, Diyarbakır, Hakkari'ye yapsınlar terörün bir tanesi kalmaz.”

GAP Projesi bittiğinde Adıyaman'da büyük değişik beklediklerini belirten Ersoy, halkın refahının artacağını sözlerine ekledi.

“MAYINLI ARAZİLER ORGANİK TARIMA AÇILMALI”

Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Özçiloğlu da Kilis'in GAP kapsamında ve Teşvik Kanunu kapsamında olmasına rağmen tek bir sanayi yatırımı çekemediğini, sulama ve altyapı sorunlarının devam ettiğini belirterek, “Kilis olarak GAP'tan istifade edemedik. Sadece kağıt üzerinde kaldı” dedi.

Organize Sanayi Bölgesinde küçük ölçekli 15 tesis bulunduğunu, toplam 600 kişinin çalıştığını anlatan Özçiloğlu, “İşsizlik yüksek. Son 3-5 ay içinde bir halı fabrikamız ve ayakkabı fabrikamız kapandı. OSB'nin ikinci etabına ödenek yokluğundan dolayı arsa temin edemedik. Kamulaştırma için 3 milyon YTL gerekiyor” dedi.

Özçiloğlu, GAP Projesi kapsamında isteklerini şöyle sıraladı:
“Afrin Barajı yapılırsa Kilis'in hem 40-50 yıllık içme suyu karşılanır hem de sulama sorunu biter. Musabeyli üzerinden Nurdağı'na doğru yol açılmasını, Kilis-İslahiye yolunun ıslah edilmesini istiyoruz. Suriye sınırında bulunan mayınlı arazi temizlenerek organik tarıma açılmalı. Tarıma destek verilmeli.”

Kaynak: Hurriyet 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir