Finans, Muhasebe, Vergi...
Marketing

Dış Pazarlarda Markanızı Nasıl Yaratırsınız?

Toplumlar arasındaki kültürel farklılıklar nedeniyle girilmesi planlanan her yabancı ülkede düşünülen marka ile ilgili şu sorular sorulmalıdır:

 

  • Kolay okunabiliyor mu?
  • Söylenişi rahat mı?
  • Akılda kalıcı mı?
  • Anlamı, sesi veya biçimi o ülkenin kültürüne ters düşüyor mu?
  • Ürün, ambalajı ile uyum içinde mi?
  • Ürünü rakiplerden farklılaştırıp, özelliklerini vurgulayabilecek nitelikte mi?

 

Markayı seçtikten sonra korumak gerekmektedir. Çünkü başarılı markalar firmanın bina, makine gibi varlıkları arasındadır. Onun için her ülkenin yasalarına göre gerekli yerlere başvurarak, marka tescil ettirilmeli ve tescil tarihinden belli bir süre içinde de kullanılmalıdır.

Eğer ihraç edilecek ürün bir icat niteliğinde ise, ayrıca patenti de alınmalıdır. Ürünün kullanımı değil de dizaynı orijinal nitelikte ise, sanayi dizaynı tescil ettirilmelidir.

Belli bir patent, sanayi dizaynı veya markanın değişik ülkelerde tescilli olup olmadığı her ülkenin ilgili kuruluşlarına sorulacağı gibi, Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Entelektüel Mülk Örgütü’nden öğrenilebilir. World Intellectual Property Organization, 32 Chemin des Colombettes, CH 1211 Geneva 20, İsviçre.

Patentlerle ilgili ayrıntılı bilgi ayrıca Uluslararası Patent Dokümantasyon Merkezi’nden istenebilir: International Patent Documentation Centre, Mollwaldplatz, A 1040 Vienna, Avusturya.

1978’de kurulan Avrupa Patent Birliği sayesinde üye devletlerde belli bir patentin alınıp alınmadığını bir merkezden araştırmak ve alınmamışsa bu merkeze patenti kaydettirip tüm üye ülkelerde koruyabilmek olanağı doğmuştur:
European Patent Office, Motorama Haus, D 8000 Munich, Almanya.

Kaynak: Uluslararası Pazarlama- Cem Kozlu İş Bankası Kültür Yayınları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir