Finans, Muhasebe, Vergi...
Diğer Gündem

Borsada Yatırım Hataları

 Borsada zengin olmanın hayalini kurarak tüyolara inanıp zarar etmenin son örneği cuma günü Oyak Yatırım Ortaklığı hisselerinde yaşandı. Oyakbank'ın ING'ye satışına onay çıkmasıyla cuma günü ilk seans yüzde 10 çıkan Oyak YO hissele ikinci seans düştü. Çünkü satışa Oyak Yatırım dahil değildi.
 
Her insanın hayalidir borsada zengin olmak. Borsa kimine göre kısa yoldan para kazanma kapısı, kimine göre bir kumarhane kimine göre de bilinçli davranıldığında en fazla gelir sağlayacak bir yatırım aracıdır. Oysa çok da kolay değildir borsada para kazanmak. Çok sayıda bilgiye ihtiyaç vardır. Bu da yetmez. Bu bilgileri iyi yorumlamak ve analiz etmek de gerekir. 
En tehlikelisi ise kulaktan dolma bilgilerle gerçeği hiç araştırmadan "tüyo kaptım" edası ile yapılan anlık yatırım kararlarıdır. Bu tür yatırım kararları bugüne kadar binlerce yatırımcının parasını batırdı. Son örnek ise cuma günü yaşandı.

 
Oyak YO da satıldı sanıldı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Oyakbank'ın Hollandalı ING'ye satışına onay vermesinin ardından şatışın içeriğini bilmeyen yatırımcılar Oyak Yatırım Ortaklığı hisselerini cuma günü ilk seans yüzde 10 yükseltti. Oysa, Oyak Grubu ile ING Group arasında yapılan anlaşmaya göre, Oyak Yatırım Ortaklığı'nın (YO) sahibi olan Oyak Yatırım Menkul Değerler söz konusu satış anlaşmasının dışında tutuldu. Oyak Yatırım Ortaklığı'nın da ING Bank bünyesine gireceğini düşünen yatırımcıların hızlı alımlarının etkisiyle Oyak Yatırım Ortaklığı hisseleri cuma günü ilk seans tavan seviye olan 0.91 YTL'ye kadar çıktı. Ancak Oyak Yatırım Ortaklığı'ndan seans ortası yapılan açıklamada, satılan Oyakbank'ın Oyak Yatırım Menkul Değerler'in sermayesinde payı bulunmadığı ve satış nedeniyle Oyak Yatırım Ortaklığı'nın yönetiminde ve sermaye yapısında bir değişikliğin söz konusu olmadığı uyarısında bulunuldu. Bu açıklamanın ardından Oyak YO hisselerindeki artış hız kesti ve ilk seans 0.89 YTL'den kapanan hisseler günü 0.84 YTL'den tamamladı. Yatırım ortaklıkları hisselerinin değerinin portföy büyüklüklerine göre belirlendiği ve hisselerin portföylerdeki yatırım araçlarının fiyatına göre hangi seviyede olması gerektiğinin her hafta açıklandığını hatırlatan uzmanlar, yatırımcıların ani karar vermemeleri ve doğru bilgiye göre yatırım yapmalarını tavsiye ediyor.
 
Zorlu'lar karıştı hisse uçtu
Oyak Yatırım Ortaklığı hisselerinde yaşanan harekete benzer hareketler geçmişte de acele karar veren ve doğru olmayan bilgilere inan çok sayıda yatırımcının canını yaktı. Hatta borsada öyle söylentiler duyulduki bu söylentiler uzmanlar ve bilinçli yatırımcılar tarafından "traji-komik" olarak nitelendirildi. Bu tür söylentilere bir örnek Vestel'in de sahibi olan Zorlu Grubu'nun Denizbank'ı Belçikalı Dexia Bank'a satışı sürecinde yaşandı. Zorlu Grubu'nun 30 Mayıs 2006 tarihinde Denizbank'taki yüzde 75 hissesini Dexia'ya satma konusunda anlaşmaya vardığı açıklaması Zorlu Grubu şirketlerinden Denizbank, Deniz Yatırım Ortaklığı, Zorlu Enerji ve Vestel'de yükselişlere neden oldu. Bu şirketler o gün borsanın en çok kazandıranlar sıralamasında yer alırken sıralamada yüzde 19,62'lik artışıyla Mazhar Zorlu Holding hisseleri de bulunuyordu. Çünkü bazı yatırımcılar Mazhar Zorlu Holding'i Zorlu Grubu'yla ilişkilendirmişti. Ancak gerçeğin kısa sürede ortaya çıkmasının ardından Mazhar Zorlu Holding hisseleri düşüşe geçmiş ve eski fiyatına gerilemişti.
 
Deniz YO'da Fener coşkusu
Gelişen olaylarla bazı şirketleri ilişkilendirme eğilimi geçtiğimiz yıllarda genellikle yatırım ortaklığı hisselerinde görüldü. Özellikle halka arzlara aracılık eden ve konsorsiyum lideri olan aracı kurumların borsada işlem gören yatırım ortaklığı hisselerinde sert fiyat hareketleri yaşandı. Bu tür hareketlere en çarpıcı örnek Fenerbahçe'nin 12-16 Şubat 2004 tarihindeki halka arzı sırasında Deniz Yatırım Ortaklığı hisselerinde yaşandı. Fenerbahçe'nin halka arzını gerçekleştiren Deniz Yatırım'ın borsada işlem gören şirketi Deniz Yatırım Ortaklığı'nın hisseleri 8 Şubat-22 Şubat tarihleri arasında yüzde 440 yükseldi ve 1.28 YTL'den 6.92 YTL'ye ulaştı. Oysa Deniz Yatırım Ortaklığı ile Fenerbahçe'nin halka arzını Deniz yatırım'ın yapmasının bir ilgisi yoktu. O tarihlerde Deniz Yatırım'dan borsaya yapılan açıklamalarda yatırımcılar uyarılmış ve Deniz YO hisselerinin fiyatının portföyündeki yatırım araçlarına göre belirlendiği ifade edilmişti. Çok kısa sürede hızla yükselen Deniz Yatırım Ortaklığı hisseleri 2 ayda yüzde 70 değer kaybetmiş ve "sahte bilgiye" inanıp hisse daha da yükseleceği beklentisiyle yatırım yapan yatırımcılar büyük zarar etmişti.
 
Alternatif'te CCI
Deniz Yatırım Ortaklığı hisselerinde yaşanan harekete benzer bir hareket de Coca-Cola'nın halka arzı sırasında Alternatif Yatırım Ortaklığı hisselerinde yaşanmıştı. Alternatif Yatırım Ortaklığı hisseleriyle ilgili ortaya atılan söylenti ise şöyleydi: "Tuncay Özilhan'ın sahibi olduğu Anadolu Endüstri Holding, grup şirketlerinden Coca-Cola İçecek'i halka arz edecek. Bu halka arzda yine grup şirketlerinden Alternatif Yatırım konsorsiyum üyesi. Halka arzdan elde edilecek gelir Alternatif Yatırım'ın borsadaki şirketi Alternatif Yatırım Ortaklığı'nı da olumlu etkileyecek." Oysa Coca-Cola İçecek'in halka arzıyla Alternatif Yatırım Ortaklığı'nın bir bağlantısı yoktu. CCI'nın halka arzı 3-5 Mayıs 2006 tarihlerinde yapılırken Alternatif YO hisseleri 12-28 Nisan 2006 tarihleri arasında yüzde 22,22 değer kazandı. Ancak halka arzın arzından hisseler yüzde 56 düştü.
 
Bilgili başkan Arsan şampiyon
Yanlış bilgiye güvenip zarar edenlere bir başka örnek de 2002 yılında Arsan Tekstil hisselerinde yaşandı. 2000 yılında Beşiktaş'a başkan olan Arsan Tekstil'in sahibi Serdar Bilgili, Mart 2002 tarihinde başkanlık için Hasan Arat'la büyük bir yarışa girdi. Bilgili'nin yeniden başkan seçileceği ve bunun şirketini olumlu etkileyeceği yönündeki "tutarsız" bir söylenti yayanlar Arsan hisselerinde tarihi bir çıkış yaşattı. 7 Şubat 2002'de 1.07 YTL olan Arsan hisseleri seçimin yapıldığı 31 Mart 2002 tarihinde 2.07 YTL'ye çıktı. Bilgili'nin yeniden başkan seçilmesinin ardından Arsan hisselerinde tırmanış sürdü ve hisseler 8 Kasım 2002'de 14.50 YTL'ye kadar çıktı. Yani Arsan hisseleri 9 ayda yüzde 1.255 yükseldi. Ancak 8 Kasım'dan sonra sert düşüş başladı ve Arsan hisseleri yeniden 1.20 YTL seviyelerine kadar indi.
Borsada yaşanan bunlara benzer yanlış yatırım kararları, şirketlerin kötü yönetilmesi ve ekonomik krizler yerli yatırımcıların borsaya küsmesine neden oldu. Öyleki 2001 krizinden önce borsada 1.4 milyon olan yerli yatırımcıya ait hesap sayısı 1 milyonun altına inmiş durumda.
 
Referans Gazetesi 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir