Finans, Muhasebe, Vergi...
Satış

Barter Sistemine Üye Olunması ve Diğer Ayrıntıları

Yeni dünya barter sistemine üye olma süreci firmanın internet üzerinden ya da şahsen başvurusu ile başlıyor ve YD Barter tarafından işlem yapma yetkisi verilmesiyle sona eriyor. Üyelik başvurusunda bulunan firmalardan aşağıdaki belgeler isteniyor:
 

  • Barter üyelik sözleşmesi (2 nüsha)
  • Vergi levhası fotokopisi
  • İmza sirküleri
  • Şirket kuruluş gazetesi
  • Ticaret odası faaliyet belgesi
  • Firma bilgi formu
  • Arz ve talep bilgi formları
  • Firma tanıtım broşürleri

Bu belgelerin eksiksiz olarak doldurulması, imzalanması ve kaşelenmesi gerekiyor. Eksiksiz olarak hazırlanan bu belgeler YD barter genel merkezine ulaştırılıyor. Üye adayı olan firmanın başvurusu sonrasında barter sistemi içerisinde çalışabilecek yeterlilikte olup olmadığı tespit ediliyor. Üyelik başvuru dosyası yönetim kuruluna sunuluyor. Üyeliğin kabul edilmesiyle birlikte firmaya işlem yapma yetkisi veriliyor. İmzalanmış sözleşmeni bir sureti, barter çeki, internet şifresi teslim ediliyor.

Üyelik müracaatları değerlendirirken iki ana unsur dikkate alınıyor. İlki, firmanın piyasa kredibilitesi. Barter sisteminde ciddi, saygın firmaların bulunmasına özen gösteren Yeni Dünya Barter, ciddi araştırmalar sonucu bir firmanın üye olmasına karar veriyor. İkinci unsur, barter sistemindeki arz-talep dengesi. Her ürün ve her sektör için arz-talep dengesi planlanıyor. Barter kredisi, firmalara verilen bir mal ve hizmet kredisidir. Firmalar ihtiyaçları olan mal veya hizmeti barter sisteminde satın alırlar ve bedelini ürünleri ile veya on iki ay sonunda nakit olarak öderler.

Temelde pazar ve sektör kısıtlaması olmaksızın her firma barter sistemine üye olma hakkına sahip. Ancak sadece barter şirketinin müracaatını onayladığı firmalar üye olabiliyor. Yeni dünya barter sistemine üye olan firmalardan bir senelik üyelik bedeli olarak 600 dolar + KDV, ayrıca yapılan her barter işleminden alıcıdan ve satıcıdan yüzde 4 komisyon + KDV alınıyor. Komisyon oranları bütün sektörlerde bütün firmalar için standard; alıcıdan ve satıcıdan yüzde 4 olarak alınıyor.,

 

Müşteri Bulunması 

Firmalar barter sistemine üye olduklarında sisteme arz ettikleri mallar ve hizmetler ile ilgili Arz Bildirim Formunu Yeni Dünya Barter'a veriyorlar.Yeni Dünya Barter bütün üyelerin ürünleri ile ilgili bilgileri bilgi bankasına kaydederek internette yayınlıyor. Üyeler sisteme arz edilen malları ve hizmetleri Yeni Dünya Barter'ın internet adresine girerek görüyorlar. Üye firma ayrıca kendisi internet üzerinden arz kaydı yapabiliyor.

 

Mal Alanın Ödeme Yapması 

Barter sisteminin üyeleri bir mal veya hizmet satın aldıklarında para ve diğer ödeme araçları ile ödeme yapmayıp, bedeli karşılığı dolar olarak barter sistemine borçlanıyorlar. Barter sistemi ile mal veya hizmet alıp borçlanan firma borcunu 12 aylık sürede ürünü diğer bir üye firmaya satarak ödüyor. On iki aylık sürede ödeme yapamaz ise borcunu dolar karşılığı nakit olarak ödüyor.

 

Mal Satan Firma Alacağını Nasıl Tahsil Eder

Barter sistemi ile satış yapan firma ürününün bedeli kadar barter sisteminden alacaklı olur ve alacağını sistemden mal veya hizmet satın alarak tahsil eder. Firmanın alacağı sistemden satın alabileceklerinden fazla ise bakiyeyi nasıl tahsil eder? Bir firma sisteme üye olduğunda barter şirketi yetkilileri kendisine sistemden hangi oranda ürün alabileceği ve yine hangi oranda satış yapması gerektiği konusunda tavsiyede bulunur. Üyelerin ürünleri ile ödeme yapabilecekleri oranda alım yapmaları ve yine ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri oranda satış yapmaları esastır.

 

Kaynak: www.kosgeb.gov.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir