Finans, Muhasebe, Vergi...
Şirket Haberleri

2 YTL kârla ayakkabı sattı, hem Almana hem Çinliye meydan okudu

Karadenizli Alpaslan Selçuk, 2004'te kurduğu Hangar Ayakkabı ile hem Çin'e, hem de Türkiye'de ucuz fiyata ayakkabı satan Alman Deichman'a meydan okuyor. Ürettiği ayakkabıları 2 ila 5 YTL kârla 19-33 YTL'ye satan Selçuk, üç yılda 114 mağaza, 240 satış noktası ve 14 milyon YTL ciroya ulaştı. 

Torna tesviye işini bırakıp ünlü markalara ayakkabı üretimi yapmaya başlayan Karadenizli Alpaslan Selçuk, 2004'te kurduğu Hangar Ayakkabı ile markalara ve Çin'e meydan okuyor.
Ortalama 2 ila 5 YTL kârla deri bayan ve erkek ayakkabılarını 19-33 YTL fiyatlara satan Selçuk, üç yılda 114 mağaza, 240 satış noktası ve 14 milyon YTL ciroya ulaştı. "Türk halkı bu tür fiyatlara açtı. İşin sırrı, düşük fiyat, çok çeşit ve peşin satış" diyen Alpaslan Selçuk, bu yıl açacağı Almanya mağazası ile Avrupa'ya da adım atacak.
Karadenizli girişimci, düşük döviz kuru, yüksek işçilik ve üretim maliyetleri yüzünden Uzakdoğu ile rekabet edemeyen deri sektöründe yaptığı atağın sırrını "düşük kâr marjı" olarak açıklıyor. Hangar Ayakkabı'nın konsepti uygun fiyatlı satış stratejisi uygulayan ünlü Alman ayakkabı devi Deichman ile benzerlik taşıyor. Türkiye pazarına girdiği ilk yıl üç mağaza ile 500 bin çift ayakkabı satışı yapan Deichman, ucuza mal ettiğini düşük kâr marjları ile satıyor.
 
Sloganı 'bedavadan daha ucuza'
Torna tesfiyeciliği işini bırakıp, 1999'da tekstil işine giren Alpaslan Selçuk, önce ünlü markalara ayakkabı üretimi yapmaya başladı. 2004 yılında fason üretimi bırakıp, Hangar Ayakkabı adı altında kendi ayakkabılarını üretmeye başlayan Selçuk, "bedavadan daha ucuza" sloganı ile pazarda daha önce görülmedik bir rekabet başlattı. Üç yılın sonunda 14 milyon YTL ciroya ulaşan Selçuk, büyümenin sırrını şöyle açıkladı: "Türk halkı böyle fiyatlara aç. Beğendikleri ayakkabıyı 7 ila 33 YTL arasında almak rüya gibi bir şeydi. İyi fiyat ve çeşitlilik yanında, peşin parayla da çalıştığımız için hızla büyüdük. Bayilik ağı da hızla gelişti."
Mağazada en düşük fiyatlı ürünün 7,90 YTL'ye ortopedik çocuk ayakkabısı olduğunu söyleyen Selçuk, en pahalı ayakkabının ise 33 YTL ile deri erkek ayakkabısı olduğunu söyledi. Satış fiyatlarını diğer mağazalarla kıyaslayan Selçuk, "7,90 YTL'lik ayakkabı, çocuk mağazalarında 30 YTL'ye satılıyor. Bayan babetler 9.75 YTL, diğer mağazalarda 60 YTL'ye satılıyor" dedi.
 
Uyuyan devi uyandırdık
Ayakkabılarda kullandığı deri hammaddesini, Türkiye'deki ünlü ayakkabı markalarının da alım yaptığı Tuzla, Gerede ve Gönen'dekiüretim tesislerinden aldıklarını belirten Selçuk, bazı tesislerin kendilerine deri yetiştirmekte zorlandıklarını söyledi. Türkiye'de büyük bir ayakkabı sanayi altyapısı olduğunu ancak Çin yüzünden uyuyan bir deve dönüştüğünü belirten Selçuk, "Biz bu uyuyan devi uyandırdık. Ayakkabıda Çin iç piyasayı etkiledikçe, toptancılar iç piyasadaki üreticilerden uzun vadeli ayakkabı almaya başlamıştı. Vadeler dört aydan 18 aya kadar çıkmıştı. Hammaddeyi üreten ve alan arasında güvensizlik oluşmuştu. Biz en başından bu yana nakit çalıştığımız için bu güvensizlik ortamını yıktık. Sektörde hammaddecileri üreticilerle, üreticileri işçilerle barıştırdık. Hem deri üreticisinin hem de işçilerin parasını anında ödüyoruz" dedi.
Ünlü markaların 100'e, 200'e 300 YTL'ye sattığı erkek ayakkabıları, maksimum 33 YTL'ye sattıklarını belirten Selçuk, "İçi dışı hakiki deri, poliüretan tabanlı. Deri klasik kadın ayakkabıları 19 YTL'ye satılıyor. Uluslararası spor markaların Çin'de ürettirdiği ve 60-100 YTL'ye sattığı suni deri spor ayakkabıları ise yerli sanayiciye ürettirip 11-19 YTL arasında satıyoruz. Bizim perakendede satılan ayakkabıları, Çin'den getirmek mümkün değil. Dolasıyla Çin faktörü ucuz grupta tehdit dışı oldu" dedi.
 
Avrupa'ya da açılıyor
Bu yıl Almanya'da ilk yurtdışı mağazalarını açacaklarını söyleyen Selçuk, zamanla tüm Avrupa'ya yayılmayı planladıklarını kaydetti. Selçuk, Hangar Ayakkabı'nın merkezinde 35 kişi ile çalıştıklarını, bayilik ve fason üretim dahil bin 500 kişiye dolaylı istihdam sağladıklarını söyledi. Üretimi Avcılar'daki fabrikada yaptıklarını söyleyen Selçuk, "Günde bin çift ayakkabı üretiyoruz. Günde yedi bine çıkarmak için yeni bir tesis kurma peşindeyiz" dedi.
 
 
Üretimi nerede yaptırdığına bakmak lazım
Hangar Ayakkabı'nın bu rakamlarla ticaret yapmasının üretim değil perakende başarısı olduğunu belirten İnci Deri Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murad Kızıltaş, şunları söyledi: "Sektörde 4 dolara da 1.5 dolara da deri var ama ikisinin verdiği özellik mukayese edilmez. Birtakım tutarsızlıklar olduğunu düşünüyorum. Günümüzde bu ticareti sosyal sorumluluklarını yerine getirerek yapmanın bir maliyeti vardır. Bugün her satışı yapılan ayakkabının yüzde 40'ı ücret, kira, finansman gibi masraflara gider. Bu ayakkabıların hepsini sezonda da satamazsın. Bunlar hesaplandığında, perakendeyi kurtaracak satış rakamlarına ihtiyaç duyulduğu ortaya çıkar. Hangar, ürünü hızlı döndürüp 2 YTL kâr ile bunu sağlıyorsa, üretim değil perakende ayağında ciddi bir iş başarıyor demektir. Ama yüzde 10 brüt karlılık ile bu işi yapmak, ince bir çizgide oynamak demek. Üretimi nerede yaptığına, vergi verip vermediğine bakmak gerek."
 

 

Kaynak: Referans 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir